Parents (Danish)

Frugt og grøntsager: få dit barn til at kunne lide dem

3 gode grunde til at holde af  frugt og grøntsager


♦ De tilfører farver, tekstur og varierede smage til måltiderne.
♦ De har et højt indhold af vitaminer, mineraler og fibre.
♦ De beskytter mod sygdomme, såsom hjerte-kar sygdomme og visse typer kræft.

“Frugt og grøntsager er essentielle for børns sundhed og vækst”

Grøntstager fremragende som den første overgangsmad, når din baby selv kan sidde op og er klar til at smage nye slags mad.


Hvad sker når babyer første gang præsenteres for en ny smag?

Du ser formentlig nogle vrængende ansigtsudtryk første gang din baby prøver en ny smag. Dette betyder ikke nødvendigvis at barnet ikke kan lide maden. Disse ansigtsudtryk skyldes for det meste at barnet er overrasket over den ukendte smag.
Babyer kan lide den søde smag fra fødslen og skal lære at synes om sure og bitre smage.

“Ansigtsudtryk som kan fortolkes som om barnet ikke kan lide en smag skyldes sandsynligvis at barnet er ved at opdage en ny smag”

5 Tips for at opnå succes med grøntsager

Vær vedholdende
Hvis du fornemmer at din baby ikke kan lide en grøntsag første gang du tilbyder den er det en god ide at prøve igen kort tid efter. Når barnet har prøvet at spise en grøntsag nogle gange vil det meget ofte spise den med velbehag. Prøv at tilbyde grøntsagen 8-10 gange over en periode på adskillige uger.
Tilbyd grøntsager en ad gangen så din baby kan vænne sig til en smag ad gangen.

"Vedholdenhed vil få din baby til at elske frugt og grøntsager”

Tilbyd barnet mange forskellige slags frugt og grøntsager 
Det er meget vigtigt at din baby spiser mad med mange forskellige smage. Dette vil få barnet til at akceptere nye og forskellige smage både her og nu, men også når barnet bliver ældre. Prøv at tilbyde barnet noget forskelligt de fleste dage og glem ikke at tilbyde mad igen, som tidligere blev afvist af barnet.

“Udnyt at barnet i perioden med overgangskost  er  meget åben over for mad med mange forskellige nye smage og teksturer”


Vær rollemodel for dine børn
Som forælder står du for indkøb og madlavning, men du kan også påvirke dine børn’s spisevaner ved at at udgør et godt eksempel. Spis altid maden selv. Hvis en grøntsag også er ny for dig vil du erfare at du kommer til at kunne lide den ved at spise den regelmæssigt. Prøv også at spise sammen med dine børn så tit du kan og fortæl dem hvor meget du synes om at spise grøntsager. Husk på at dine børn ser hvad du gør og at handling gør større indtryk end ord.

“Vær et godt eksempel! Du er dit barn’s første og vigtigste rollemodel”

Forsøg at tage det roligt
Du er ansvarlig for den mad du serverer for dine børn og den bedste måde at få dine børn til at spise grøntsager er ved at være en god rollemodel for dem. Tvang eller bestikkelse virker ikke godt til at få dine børn til at spise den mad du ønsker de skal spise. Vedbliv i stedet at tilbyde dine børn mange forskellige slags mad; dette forøger chancen for at dit barn i længden vil spise varieret. Børn’s appetit kan variere fra dag til dag så det er vigtigt at du kan aflæse dine børn’s sult og mæthed. Det er vigtigt at give børnene medindflydelse på hvor meget mad de spiser. Dette vil medvirke til at de får et fornuftigt forhold til mad.

“Hvis du er for streng kan det have negative konsekvenser for dine børn’s forhold til mad”


Inddrag børnene
Under opvæksten kan børn blive kræsne og
afvise mange slags mad, specielt i 2-3 års alderen. Prøv så tidligt som muligt at inddrage dine børn i madlavningen. Du vil erfare at børn er meget mere interesserede i at spise mad som de selv har været med til at lave. Prøv f.ex. følgende for at inddrage dine børn: 
•    Udskær frugt og grøntsager i sjove former
•    Pynt måltider med ansigter og andre former udskåret af frugt og grøntsager
•    Lad børnene vælge en ny frugt eller grøntsag når I er ude og handle.
•    Lad børnene rense og klargøre grøntsager med blade til salater og sandwiches  
•    Hjælp dem med at så en grøntsag og giv dem ansvaret for at passe den. Næsten alt du kan frembringe i en nyttehave kan også dyrkes i en urtepotte.   

“Aktiviteter der giver større kontakt med fødevarer  medfører ofte en større accept af den pågældende fødevare”

HabEat projektets formål er at forstå hvordan fødevarevaner dannes og ændres i små børn. Yderligere information om resultaterne fra HabEat projektet vil være tilgængelige i december 2013.
Du kan læse mere her: HabEat Newsletters